חזון השותפות הישראלית

צילום: תנועת אנחנו.
במצב הקיים כיום מבוססת הממלכתיות הישראלית על שני מעגלי זהות בלבד – לאומיות יהודית ואזרחים פרטיים בעלי מרקם תרבותי שונה. רשמית, נכון למועד כתיבת שורות אלה, אין בממלכתיות הישראלית הקיימת הכרה בלאומיות הפלסטינית משני צדדי הקו הירוק או הכרה חוקתית בעצמאות הקבוצות השונות בחברה הישראלית. כל המנגנונים העצמאיים שהצליחו הקבוצות השונות בישראל ליצור בפועל הושגו באמצעות לחצים פוליטיים ומשפטיים והם אינם יציבים, כמו החינוך החרדי העצמאי או המרכולים הפתוחים בשבת בערים החילוניות. לדעתנו למודל ממלכתי-הומוגני זה ישנם מחירים רבים המובילים להתדרדרות ביטחונית ולהתפוררות הקונצנזוס הפנימי בחברה הישראלית.
משום כך תנועת אנחנו מציעה את מודל השותפות הישראלית. מודל זה נועד לחזק את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית באמצעות התאמת מוסדותיה להרכבה ההטרוגני של החברה הישראלית. תחת המודל הממלכתי ההומוגני הקיים כיום אנו מציעים לאמץ שני עקרונות נוספים – ראשית, במקום לבלום את השאיפות הפלסטיניות נפעל לשלבן עם שאיפות הציונות באמצעות עיקרון "שתי מדינות שתי קהילות". עיקרון זה מבוסס על הקמת שתי מדינות לאום לשני עמים, אך גם על הכרת הצרכים הלאומיים של שני הצדדים משני צידי הגבול; שנית, במקום לנסות להכריע במחלוקות שאינן פתירות בין דתיים לחילונים אנו מציעים את עיקרון "שוויון החירויות" המבוסס על הכרה חוקתית בעצמאותן של הקבוצות השונות בחברה הישראלית ויצירה של ממלכתיות מוסכמת ומגוונת. כתוצאה מכך, יחול בישראל שיווין זכויות גמור בין כל אזרחי ואזרחיות המדינה, והמורשת היהודית תתחזק מבחירה וללא כפייה, ברוב חלקי העם היהודי על גווניו השונים.


טקס הדלקת המשואות בערב יום העצמאות בהר הרצל, 2019. צילום: לע"מ.
מדינה יהודית ודמוקרטית
תנועתנו מאמינה בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית. כלומר, על בסיס זכויות האדם והאזרח האוניברסליים, אנו מאמינים כי ארץ ישראל היא מולדתו של העם היהודי שעליה הוא חלם ואליה הוא צעד שלוש פעמים כדי להקים בה את ביתו הלאומי, וברוח זו שואפת תנועתנו כי מדינת ישראל תמשיך להיות פתוחה לעלייה יהודית ולקיבוץ גלויות. לפיכך, אנו קוראים לשמר את זהותה היהודית והדמוקרטית של ישראל. פירושו של דבר הוא שאנו קוראים לשמר את קיומו של הרוב היהודי בקרב אזרחי ישראל, את קיומם של סמלי המדינה הממלכתיים בהשראת המורשת היהודית כמו לוח השנה העברי, השפה העברית, המנון המדינה ודגל הלאום, וכן את הקריאה לשוויון זכויות מוחלט בין כל אזרחי ואזרחיות ישראל כפי שהיא מנוסחת במגילת העצמאות.
יסודות אלו יוצרים את השילוב היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל והם הבסיס הבלתי מעורער של חזוננו. לצד זאת, ההבדל המרכזי בין הצעתנו למצב הקיים היום נעוץ בהכרה בזכויות הקבוצתיות של האוכלוסיות השונות בישראל כפי שיתואר להלן.
שתי מדינות שתי קהילות
אנו סבורים כי לצד היהודי ולצד הפלסטיני יש זכות להגדרה עצמית במדינת לאום עצמאית. עם זאת, לשני הצדדים יש אינטרסים לאומיים, דתיים, ביטחוניים, וכלכליים בכל השטח הגיאוגרפי מן הים עד לירדן, ולשניהם זיקה היסטורית אליו. העובדה כי שני הצדדים מסרבים להכיר בזכויות הלאומיות ובאינטרסים של האחר בשטח העצמי שלהם היא הסיבה המרכזית לקיומו של הסכסוך בנינו. משום כך, אנו תומכים בהקמת שתי מדינות לאום נפרדות, ישראל ופלסטין, עם שתי קהילות מיעוט - קהילת מיעוט יהודית בפלסטין וקהילת מיעוט פלסטינית בישראל. הסדר מדיני זה מבוסס על מתווה ביטחוני ייחודי במסגרתו אף צד לא יפקיד את גורלו בידי אחרים ואין בו סיכונים חדשים.
לצד זאת, אנו מודעים לכך שתהליך הפיוס בין יהודים ופלסטינים עשוי לארוך עשרות שנים. משום כך אבן הדרך הראשונה שלנו היא להוביל לאחדות ואחווה בין רוב חלקי החברה הישראלית משמאל ומימין במקביל לתהליך פיוס ארוך טווח בין העם היהודי והעם הפלסטיני.
לאור זאת אנו מעמידים את עיקרון "שתי מדינות שתי קהילות" על שני יסודות – הסדר הקבע כבסיס ליחסים הקבועים בין ישראל לפלסטינים; ומתווה הפיוס חנינה והגנה לסיום העימות ומעבר לשותפות חדשה בין חלקי החברה הישראלית ובין העם היהודי והעם הפלסטיני. אנו ממליצים להאזין לפודקאסט שהפקנו בנושא זה לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר - הקישו כאן.
שוויון החירויות
אנו מציעים את עיקרון "שוויון חירויות" כבסיס חוקתי להכרה בעצמאות הקבוצות השונות בחברה הישראלית. כך תהפוך החברה הישראלית לחברה חופשית, שוות זכויות ומלוכדת, והמורשת היהודית תתחזק מבחירה וללא כפייה, ברוב חלקי העם היהודי על גווניו השונים.

נשים דרוזיות ברמת הגולן, 2009 ChameleonsEye / Shutterstock.com
עיקרון שוויון חירויות בנוי על סדרה של כללים ושל פרטים המשלימים זה את זה ויוצרים יחד מכלול רעיוני מלוכד. בליבתו שלושת היסודות הידועים – חירות, שיווין ואחווה. חירות, פירושה שכל אזרח ואזרחית יוכלו לבחור את אורח חייהם האישי, הקהילתי או הלאומי באמצעות הכרה חוקתית בעצמאות הקבוצות השונות בישראל. שוויון פירושו שישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין, כפי שנכתב במגילת העצמאות, ותוך ביטול ההתנגשות בין שיווין הזכויות לערכי הליבה של הקבוצות הדתיות. אחווה פירושה שהממלכתיות הישראלית תחדל להיות הומוגנית ושנויה במחלוקת ותהפוך מוסכמת ומגוונת. אנו סבורים כי גם היהדות האורתודוקסית תצא נשכרת מהצעתנו, משום שהיא תחזק את עצמאותה ויתאפשר לה לחזק את המורשת היהודית ברוב חלקי העם היהודי על גווניו השונים.
על בסיס עקרונות אלה, בשנת 2023 תנועתנו נטלה חלק במיזם לפיתוח מבנה ממשל חדש לישראל מטעם מכון ירושלים למחקרי מדיניות. ניתן להוריד את המחקר כאן.

מטרתה המעשית של תנועת אנחנו היא לשכנע את החברה הישראלית בחשיבות וביעילות של חזוננו הציבורי. לשם כך משימתנו היא לגייס תומכים מהימין והשמאל ולהוביל סדרה של מאבקים ציבוריים שימחישו לציבור הרחב את היתרונות בחזון השותפות הישראלית שאנו מציעים.